Friday, May 30, 2008

Eteläkarjalainen koripallofarssi lähestyy kliimaksiaan

Mooseksenpyssy ei liiemmälti ole viime viikkoina laulanutkaan. Liekö sitten syynä se, että kaikki on ollut niin tavallista ja yllätyksetöntä.

Olipa sitten niin tai näin, mutta vanha tuttavamme Lappeenrannan Namika on antanut jälleen läskimooseksellikin parran päristelemistä.

Eteläkarjalaisen joukkueurheilun riippuva tiedotuslehti Etelä-Saimaa julisti perjantain lehdessä pääotsikollaan "Namika tekee kuolemaa". Lehden mukaan seuralla oli pankki-, osto-, palkka- ja verovelkaa 440 000 euroa.

Ennenkuin palataan Namikaan, on pakko muutamalla sanalla sivuta Etelä-Saimaan symbioottista suhdetta seutukunnan seuroihin.

Paikallinen Yleisradio on pommittanut pitkin kevättä Namikan puhemiehiksi valjastettuja henkilöitä toistamiseen, mutta tuloksetta. Esimerkiksi Kari Melto lupasi allekirjoittaneelle soittavansa tiettynä päivänä lehdistötilaisuuden ajankohdasta, mutta soittoa ei ole tullut. Tuskinpa tuleekaan.

Aamun Etelä-Saimaan jutusta kävi selvästi ilmi mistä koko kuvioissa paikallisesti oli kysymys. Urheilutoimittaja Vesa Salmisen kirjoittamassa jutussa Namikan puuhamiehet kertoivat surullista kertomaa järjestämässään "tiedotustilaisuudessa". Kumma kyllä tuohon tilaisuuteen ei kutsuja liiemmälti lähetetty.

Koko farssi kertoo paljon suomalaisen ammattilaisurheilun amatöörimäisyydestä, mutta samalla myös suomalaisen urheilujournalismin sudenkuopasta.

Esimerkiksi Etelä-Saimaassa koetaan varmasti, että plakkarissa on järeä uutisvoitto. Tosiasiassa lehti on päästänyt tässä tapauksessa itsensä niin lähelle seuraa, että intressit ja motiivit alkavat puolin ja toisin hämärtymään. Tässä suhteessa esimerkiksi lehden urheilutoimituksessa kannattaisi hieman seurata millaista linjaa Suomen tämän hetken johtavat urheilujournalistit vetävät. Kavereita eikä erivapauksia ei haeta, vaan pysytään asiassa, vaikka kyseessä olisivat arkaluontoisetkin asiat. Nyt Etelä-Saimaa naitti itsensä Namikan talkoisiin nololla tavalla. Harmi vain, että perttiperuslukijat eivät tätä ymmärrä.

Ja mitä tulee Namikan toimintaan, niin jo edellinen kirjoitus tuossa alhaalla kertoo kaiken olennaisen. Kun on lusikalla annettu, niin ei voi kauhalla vaatia.

SM-koriksen johto päätti asiassa hakeutua Namikan urille sulkeutumalla asiassa täysin kuoreensa. Mitä pienet perässä sitä isot edellä.

No comments:

Arkisto