Wednesday, October 25, 2006

Valikoivaa ekumeniaa

Helsingin Taivallahden seurakunnan kirkkoherra Matti Mäkelä on muistuttanut meitä kaikkia siitä miten huono kulttuurien välisen ymmärryksen edistäjä evankeliluterilainen kirkko lopulta oikein on.

Mäkelä kielsi buddhalaismunkkien esiintymisen Temppeliaukion kirkossa. Syynä tähän oli se, että buddhalaismunkit olivat eri uskontokunnan edustajia.

"Ekumenia ei tarkoita sitä, että ollaan pyhässä tilassa eri uskontojen kanssa. Ekumenia tarkoittaa kristillisten kirkkokuntien välistä yhteyttä", Mäkelä linjasi tiistain Helsingin Sanomissa.

Ekumenian tarkoituksena on perinteisesti ollut saattaa yhteen erilleen harhautuneen kirkot ja kirkkokunnat. Silti sana ekumenia tulee kreikan kielen sanasta oikoumene, asuttu maa, maailma, maanpiiri.

Ilmeisesti vain kirkkoherra Mäkelän maailmaan eivät mahdu buddhalaiset munkit esittämään japanilaista resitaatiolaulua, shomoyta.

Tällaisena hetkenä minua hävettää maksaa kirkollisveroa ja kuulua evankelisluterilaiseen kirkkoon. Kirkon vanhoillisten naispappeutta vastustavissa mielipiteissä on ollut jo kestämistä, mutta tämä vie kirkon sisällä vellovan ahdasmielisyyden jo uusiin, surullisiin ulottuvuuksiin.

Ei tarvitse paljoakaan kärjistää, kun tämä lähestyy jo lähes rasistista elettä. Lieneekö syynä sitten seurakuntalaisten ennakkoluulot tai kirkkoherra Mäkelän pienuus ihmisenä on tilanne silti perin surullinen.

1 comment:

man with desire said...

Todella hyvä ja asiallinen kirjoitus ekumeniasta, joka pistää ajattelemaan:


http://koti.phnet.fi/petripaavola/ekumenia.html

Arkisto