Thursday, May 10, 2007

Joutsenosta litran mitta

Kun Karhulan kauppalaa liitettiin 1970-luvun puolenvälin jälkeen osaksi Kotkaa, tuli kauppalan valtuustolle kiire päättää Karhulaan sijoitettavasta uimahallista. Kaukaa viisaat päättäjät tiesivät, että jos päätös uimahallista oltaisiin jätetty suur-Kotkan valtuustolle olisi halli tullut Kotkan puolelle.

Joutsenolaisten kannattaa tarkkailla Lappeenrannan kaupunginjohtajan Seppo Miettisen maireata hymyä näinä päivinä. Onhan Miettinen jättämässä nimensä lappeenrantalaisen kaupunkihistorian kirjoitukseen miehenä, joka tervehdytti talouden ja kasvatti kaupungin kokoa ja painoarvoa. Ja eihän siinä mitään, kunhan sattuu olemaan lappeenrantalainen.

Joutsenolaisittain on nimittäin takuuvarmaa, että edessä on vääjämätön asuinlähiöistyminen ja periferisoituminen. Kun kuntaintegraation pontimena kerran on taloudellinen todellisuus, ei hallintoa hajasijoiteta myötätunnosta.

Tässä kuntatalouden tilanteessa suurempiin yksiköihin siirtyminen on ainoa vaihtoehto. Joutsenolaisten kannalta on ikävää, että nyt tangoon lähdetään Lappeenrannan vietäväksi. Nimittäin Saimaankaupungissa Joutsenolla olisi saattanut olla kärjistäen jopa kuninkaantekijän saappaat jalassaan tasapainottamassa kahden jänkän kissanhännävetoa.

No comments:

Arkisto