Tuesday, December 04, 2007

Urheilujournalismiin kasvonpalvontaa

Kotimaiseen urheilujournalismiin on uinut sisälle merkillinen ilmiö.

Tapahtuu urheilun saralla sitten lähes mitä tahansa, niin aina tapahtunutta ovat kommentoimassa joko Martti Kuusela, Juhani Tamminen, Alpo Suhonen tai Kari O. Sohlberg. Tuossa nuo nimilitanian päällimmäiset mainitakseni.

Kyseessähän on ns. asiantuntijoiden käyttäminen urheilua käsittelevissä jutuissa lisäarvoa tuomassa. Kriittisesti voidaan kuitenkin kysyä, että mitä automaattista lisäarvoa nämä urheilumme metusalemit tuovat?

Hyvänä esimerkkinä voidaan pitää vaikkapa Juhani Tammisen jyrähtäviä teesejä jääkiekon SM-liigasta Yleisradion Urheilun sivuilla. Samat kliseet kykenisi luettelemaan vaikkapa sitten vaikka se kuuluisa sokea reetta.

Vastaavalla tavalla itsestäänselvyyksiä on nuoresta iästään huolimatta (tai siitä johtuen) oppinut mutisemaan MTV3:n mäkiasiantuntija Toni Nieminen. Vaikka kaverilla on olympialaisia mitaleita kaapissaan, niin ei se hänestä vielä sanavalmista ja sisällöllistä kommentaattoria.

Toisaalta haluavatko katsojat suorapuheista rääväsuuta ajopuuteoriaa kyseenalaistamaan? Onhan esimerkiksi jääkiekkojournalismin vapahtajksi ponnisteleva Petteri Sihvonen ajautunut sähköisen median valtavirroista sivuun. Katsojien kaipuusta suoraan puheeseen kertoo ehkä jotakin Sihvosen ja suomalaisen jääkiekon ruostuvan rautakanslerin Kalervo Kummolan välisen You Tubesta löytyvän kukkotappelun yli 14 000 selaajaa.

Kuka vielä sanoo, että urheilu ei olisi viihdyttävää!

No comments:

Arkisto