Monday, March 17, 2008

Raha saa olympialiikkeen kääntämään selkänsä Tiibetille

Tiibetin levottomuudet ovat kiusallisia kesäolympialaisiinsa valmistautuvalle Kiinalle. Kiusallisia ne ovat myös kansainväliselle olympialiikkeelle.

Kansainväliset rahoittajat näkisivät olympialaiset mieluiten ristiriidattomana rehdin urheilun tyyssijana, jossa ei politiikalle tai dopingille olisi sijaa. Emme kuitenkaan elä Eldoradossa ja Tiibetin viime päivien tapahtumat osoittavat varsin selvästi, että Pekingin kesäolympialaisten ylle on heitetty kansainvälisen valtapolitiikan ytimestä kohoava varjo.

Tiibetin tilanne Kiinan rautaisessa hallinnassa on ollut kansainvälisen yhteisön tiedossa yli puolen vuosisadan ajan. Tilanne on kuitenkin pysynyt verraten hygieenisenä, eikä nyt nähdyn kaltaista kärjistymää ole muodostunut.

Nyt tilanne on kuitenkin kaikkien nähtävänä ja mikäli kansakunnat rinta rinnan marssivat Pekingin kesäkisojen avajaisiin täydessä edustuksessaan on Tiibetille käännetty selkä. Olympialaiseen henkeen politiikka ei kuulu, mutta se ei myöskään saa muodostua savuverhoksi, minkä suojassa valtapoliitiikkaa harjoitetaan.

Länsimaille, Iso-Britannialle varsinkin Tiibet on kuitenkin myös kiusallisen omakohtainen kysymys. Käviväthän viktoriaaninen Iso-Britannia ja tsaarin hallinoima Venäjä Tiibetin hallinnasta verisen taiston 1900-luvun alkuvuosina. Mikäli Kiina nyt vetäyisikin Tiibetistä suosiolla, olisi tilalle tulijoita jälleen varmasti.

Ensimmäisen "Free Tibet" paidan näkyessä Pekingin kesäkisojen palkintojenjaossa onkin mielenkiintoista mitä Kansainvälinen Olympiakomitea paheksuu eniten. Mielenilmausta vai Tiibetin miehitystä ja yhden kansan vuosikymmenien ajan kestänyttä sortoa??

No comments:

Arkisto