Sunday, August 17, 2008

Forgotten heroes Vol. 1

Kollegabloggaaja Barbarocker on esitellyt mainiolla palstallaan omia suosikkialbumeitaan ja hyvää ideaa tuskin kannattaa tässä lähteä apinoimaan.

Tulipa mieleeni Barbarockerin listaa lukiessa, että maailma on surullisenkin täynnä erinomaisia biisejä ja bändejä, jotka syystä tai toisesta jäivät sen suuren yleisön huomion ulkopuolelle. Sehän ei sinällään tee biisistä huonompaa. Joskus asia on jopa päinvastoin.

Mutta asiaan. Ideani on yksinkertainen. Tulen satunnaisin väliajoin esittelemään teille mielestäni kovimpia "unohdettuja helmiä", jotka kaupallinen menestys ohitti.

Listan ensimmäisenä saa toimia hollantilaistaustainen Sleeze Beez -orkesteri. Olin lukuvuoden 89-90 vaihto-oppilaana Floridassa ja tuo ajanjakso oli ehkä tukkametallin kliimaksi. Toki hype vetää aina myös paskan liikkeelle, mutta väistämättä ajoittain käy niin että tulvan mukana huuhtoutuu myös helmiä avomerelle. Mielestäni Sleeze Beez on yksi näistä.

Alkuvuodesta 1990 keskifloridalaiset radioasemat alkoivat soittaa hieman tuolloisesta massasta poikennutta biisiä, jossa mairea stadionrock lähestyi perusjyystöä. Kukaan ei tuntunut tietävän esittäjästä tuolloin mitään, mutta biisin tappotarttuva kertosäe jäi tehokkaasti, kiitos radion voimasoiton, kollektiivisen tajuntaan. Bändi hävisi yhtä nopeasti kuin oli esille tullutkin. Kotimaahan palattuani ostin yhtyeen vinyylin Sävelaitan Homerilta ja levy oli perin kelvollista hard rockia, mutta pyörät pyörivät ja bändi jäi unohduksiin.

Kun YouTube ilmaantui selaimiimme työpäiviämme ilahduttamaan oli "Stranger Than Paradise" yksi ensimmäisistä biiseistä minkä kaivoin esille. Ja perkele! Sehän toimii edelleen!

Biisin melodia on edelleen toimiva ja nyt huomio kiinnittyi myös varsin oivalliseen sovitukseen. Esimerkiksi kitarasoolon aloittaminen akustisella kitaralla keskellä hard rock -huttua on vallan mainio oivallus. Tästä biisistä joku bändi saisi itselleen mainion cover-biisin.

Ja pikainen tutustuminen nettiin paljastaa, että aktiviteettia bändillä on edelleen jossain määrin.

Nyt lätinä sikseen. Tässä on Sleeze Beez ja "Stranger Than Paradise".


1 comment:

Anonymous said...

Aika tiukkaa settiä, näitä helmiä - unohtuneita - on paljon... ajatella miten paljon tämäkin on jotain Wingeriä tai Cinderellaa edellä????

Arkisto