Saturday, August 16, 2008

Kirkko ottaa kantaa, mutta kenen äänellä

Kirkko on noussut Kuopion piispa Wille Riekkisen äänellä vastustamaan pohjoissavolaiseen Enon kuntaan kaavailtua uraanikaivosta.

Piispa Riekkisen argumentit liittyvät luonnonvarojen riistämiseen ja sen oikeutukseen. Enon seurakunta kampanjoi uraanikaivosta vastaan tuoreeltaan tänään luomakuntasunnuntain teemalla.

Kun asiaa katsotaan objektiivisesti ottamatta kantaa uraanin louhimisen oikeutukseen näyttäytyy asia kirkon kannalta mielenkiintoisessa valossa.

Enon kunnalla ei välttämättä mene kovinkaan hyvin. Pohjois-Karjalassa, Joensuun seutukunnassa sijaitseva kunta on vajaan seitsemän tuhannen asukkaan koti.
Suurimmat työllistäjät demari-keskustavetoisessa kunnassa ovat Stora Enson Enocellin sellutehdas ja sen yhteydessä toimiva saha.

90-luvun lama koetteli Enoa koviten koko Pohjois-Karjalassa. Esimerkiksi muun Suomen juhliessa Suomen ensimmäistä jääkiekon Maailmanmestaruutta Enon työttömyysprosentti oli peräti 28,3, eli eniten koko maakunnassa. Vuonna 2006 työttömien osuus työvoimasta oli 17,5 prosenttia, eli edelleen Pohjois-Karjalan keskiarvoa korkeampi.

Vastustaessaan Enoon kaavailtua uraanikaivosta kirkko ja Piispa Riekkinen ovat asettuneet myös merkittävän työllistäjän esteeksi. Piispa Riekkinen paaluttaa sananvapauttaan asemallaan ja vastustaaa uraanikaivosta luonnonvarojen riistäjänä.

Onko Piispa Riekkinen miettinyt millaista luonnonvaranriistoa pienelle kunnalle on työikäisten veronmaksajien poismuutto työn perässä? Uraanikaivos olisi Enon kaltaiselle kunnalle merkittävä työllistäjä ja laittaessaan arvovaltansa panokseksi kirkko osaltaan taannuttaa myös kunnan elinolosuhteita.

Ei ole tarkoituksenmukaista, että kirkolle laitetaan suukapula. Näinä markkinauskon aikoina on arvostettavaa, että on olemassa suhdanteista vapaa arvotoimija. Juuri tässä roolissa kirkko on paikkansa arvoinen.

Enon tapauksessa kristillisten periaatteiden sotkeminen pienen kunnan elinkeinopolitiikkaan sahaa paikallisen seurakunnan uskottavuutta pahemman kerran.

Mitä Piispa Wille Riekkinen sanoo perheelle, jolla kenties olisi ollut mahdollisuus työllistymällä esimerkiksi nyt sitten vaikkapa kyseiseen uraanikaivokseen pysytellä kotiseudullaan.

Kaipa raamatusta joku viisaus siihenkin tilanteeseen löytyisi.

No comments:

Arkisto