Wednesday, August 06, 2008

What would Reagan do...?!

Viime eduskuntavaaleissa Suomessa nousi häly SAK:n vaalimainoksesta. Kyseisessä mainoksessahan mainio Oiva Lohtander esitti patamustaa porvaria. Kohu nousi nopeasti ja mainos vedettiin ennen varsinaista voimatoistoa pölyttymään poliittisen lähihistoriamme hyllylle.




Suomalainen poliittinen tv-mainonta on kuitenkin verraten kesyä verrattuna esimerkiksi Yhdysvaltoihin. Barack Obaman ja John McCainin välinen kilpajuoksu ei ehtinyt edes ensimmäiseen kaarteeseen, kun loanheitto alkoi.

Ensimmäisenä tv-apajille kuraa ehti heittämään John McCain, jonka mainoksessa irvailtiin Obaman messiaaniselle omakuvalle.




Ja eipä aikaakaan, kun Obaman esikunta iski takaisin. McCain tuotiin esille vanhankantaisen loanheiton mestarina.




Sekä Obama että McCain ovat kuitenkin maltillisia verrattuna Yhdysvalloissa yllättävälläkin kaiholla muisteltuun Ronald Reaganiin verrattuna. Itse vietin Yhdysvalloissa vuoden tuoreeltaan Reaganin kauden jälkeen ja kalifornialainen ex-näyttelijä oli jo tuolloin kaivattu hahmo ja on sitä edelleen. Ennen Reaganin muistoarvoon menemistä on paikallana tutustua muutamaan tv-mainokseen 80-luvulta.

Vuoden 1984 presidentinvaalien eräs koomisimmista tv-mainoksista on Reaganin kuuluisa "If there is a bear" -mainos. On muistettava, että tuolloin kylmän sodan tematiikka sekoittui kansainvälisen politiikan lisäksi myös populaarikulttuuriin ja urheiluun. Samaa teemaa ammennettiin myös Reaganin mainokseen.




Mutta kyllä 80-luvun amerikkalaisista tv-vaalimainoksista voisi jotain ammentaakin. Kaikesta korniudestaan huolimatta Reaganin "It's morning in America" -mainosta voisivat Kokoomuksen ja Keskustankin strategit katsoa "sillä silmällä".



Vaikka tuleehan tuosta kieltämättä jotenkin mieleen South Park.

Tuossa ylempänä oli jo puhetta Ronald Reaganin muiston vaalimisesta. Miettikääpä vietetäänkö Suomessa yhdenkään poliitikon tietyn puheen vuosipäiviä?!



Luulisi Yhdysvaltojen historiasta kunniakkaampiakin hetkiä muisteltavaksi.

No comments:

Arkisto