Tuesday, August 19, 2008

Reunakirjoituksia medianreissuvihkoon Osa 3

Etelä-Saimaan urheilutoimittaja Vesa Salmista risoo.
Salminen purnaa tiistain Etelä-Saimaassa Pekingin olympialaisista lähetettävää ohjelmatulvaa. Salminen kirjoittaa:

"Ainahan marginaaliohjelmille keskellä päivää joku katsoja löytyy, mutta lupamaksajana tulee joskus mieleen, pitääkö suomalaisten, Nadalin, USA:n koripallojoukkueen, Brasilian jalkapalloilijoiden ja Michael Phelpsin tapaisten kiintopisteiden lisäksi näyttää kaikki mahdollinen?"

Yleisradio on siitä eriskummallinen instituutio, että juurikaan oikein se ei voi menetellä. Rakit räksyttävät joka tapauksessa ja tähän kenneliin on Salminen myös liittynyt.
Jääviyden uhallakin on todettava, että valtavasta ohjelmatarjonnasta huolimatta huomio Pekingin olympialähetyksissä on kiinnittynyt hyvin toimiviin koostelähetyksiin. Näin olympialajien joukosta on kyetty poimimaan niin hc-kuluttajia kuin taviksiakin kiinnostavat tavat välittää olympialaista tunnelmaa kotikatsomoihin.
Ehkä olympialaisten kaltaisessa megatapahtumassa printtimedialle tulee pieni hätä käteen. Käytössä on kuitenkin 2-3 mainosten täyttämää sivua, joille pitäisi Phelpsin lisäksi saada mahtumaan niin maakuntasarjan palloilutulokset kuin veikkauspelikohteetkin. Lisäksi uutisointirytmissä ollaan jatkuvasti puoli vuorokautta myöhässä, joten urheilua seuraavien huomio kiinnittyy väistämättä nettiuutisointiin ja tässäkään maakuntalehdet eivät tarjoa mitään lisäarvoa.
Kai se vain on niin, että silloin pitää valittaa muiden tekemisistä kun itsellä ei ole asiaan mitään lisäarvoa tarjottavanaan.

4 comments:

Anonymous said...

Ilahduttavaa kuinka FST on valjastettu tämän saman olympiaratsun käyttöön myöskin. Turha valittaa lupamaksuista - ei televisiota ole pakko katsoa - lupaakaan ei ole pakko maksaa. Valintoja on elämä täynnänsä.

YLE tekee hienoa työtä televisioidessaan myös marginaalilajeja kaikkien Phelpsien rinnalla. Itse olen seurannut kisoja lähinnä radiosta lähetysaikojen takia, mutta myös television koostelähetykset sekä lajit siellä täällä ovat paikallaan. YLE on se joka suomalaiselle sen olympiatunnelman kuitenkin luo. Minusta on mieletöntä ja upeaa että tässä viikkojen aikana on mahdollisuus seurata hienoja lajeja laajalla kirjolla - HUIPPUTASOLLA.

Printtimedia kuolee pian. Vielä vähän aikaa sitten en uskonut siihen, mutta valitettavasti (onneksi) ihmiset tottuvat nopeampaan uutistoimitukseen, eikä perinteiselle lehdistölle välttämättä ole enää sijaa. Salmisen kuten monen muunkin journalistin luulisi suhtautuvan tähän innokkaasti tai ainakin myötämielisesti. Radion asema sen sijaan on ja pysyy, ainakin uutis- ja ajankohtaisohjelmien osalta. Sen kun voi laittaa soimaan ja antaa kuulua vaan. Helppoa, halpaa ja käytännöllistä - nopeaa tiedonvälitystä ja Novaa lukuunottamatta Suomessa vielä aika korkealaatuista.

mosesgunner said...

Pystyn ymmärtämään urheiluun kyllästyneiden äänenpainot, sillä onhan esimerkiksi Radio Suomi kokonaisuudessaan valjastettu olympialaiseen mediatyöhön ja siihen sisältyy myös riskejä. Esimerkiksi viime perjantainen lento-onnettomuus Saimaalla olisi vaatinut tavallisen ohjelmavirran mahdollisuudet, sillä tilanne eli voimakkaasti. Nyt tapahtuman seurannassa oltiin uutisten varassa ja syventävät näkökulmat jäivät radioimatta.

Printti kuolee -väite on kova, mutta tarkastelun väärti. Uskon, että tällä hetkellä mediataloissa tehdään kovasti työtä perinteisen ja uuden uutisointitavan synergoiden hakemisessa. Muutamilla maakuntalehdillä on jo avauksia uutisvideoiden julkaisemiseen, mutta laajemmalti sitä ei ole nähty. Toistaiseksi.

Monesti olen miettinyt Queenin Radio Ga Ga -hitin sanomaa. Jossain vaiheessahan "edistyksellisimmät" ehtivät radiota hautaamaan, mutta niin vain se osoittaa vahvuutensa. Kyllä uskon printinkin pysyvän mediavälineiden kentässä, mutta uusia avauksia täytyy kyllä nähdä. Nykyisellään sanomalehdet ovat pahimillaan todella kömpelöitä.

Tuli muuten Van Zant -veljesten "My Kind of Country" Lappeenrannan Levymusiikkiin ja paatoksellisuus on huikeaa. Esimerkkinä "These colors don't Run" -biisin kertsin loppusanat:

"Remember my son, we're still number one, These colors don't run..."

Hikeä pukkaa!!

Anonymous said...

Van Zant on kuuntelussa. Jotenkin minulla tulee Kansas mieleen (loistava bändi muuten), en kyllä käsitä miten ihmeessä.

Anonymous said...

Vaikka kirjoittaja saattaakin olla puoleellinen järjestävän seuran suhteen täytyy sanoa, että kyllä siinä muut kanavat jää jälkeen kun verrataan katsojalukuja päivisin.

Onneksi Yle näyttää myös muutakin,koska se ei ole onneksi Ylen tehtävä päättää mikä laji kiinnostaa ja mikä ei. Kaikki kehiin, nämä on olympialaiset. Se, että joku toimittaja pikku päässään ehtii tällaista miettiä kertoo siitä, että mainosmyynti on toiminut ja on jäänyt hiukan liikaa aikaa ajatella ja liian vähän palstatilaa mainosten väliin.

Arkisto