Wednesday, September 24, 2008

Reunakirjoituksia median reissuvihkoon osa 3

Eri instanssien turvallisuusvastaavat ovat tänään olleet haluttua saalista medialle, kun toimituksissa on mietitty miten Kauhajoen ammuskelun uutisointia jatkettaisiin ja paikallistettaisiin.

Kuitenkin tuntuu, että olisi olennaisempaa jatkaa tragedian käsittelyä syyn, eikä seurauksen kautta. Nuorten mielenterveysongelmat tuskin noussevat vaaliteemaksi tulevissa kuntavaaleissa, mutta ainakin olisi syytä tarkastella resursseja, joilla näitä tragedioita ehkäistään.

Hätkähdyttävää Kauhajoen ammuskelussa on se miten tarkasti eilinen mallintaa ja toistaa Jokelan vuoden takaista ammuskelua. Se ei olisi mahdollista ilman median yksityiskohtiin menevää uutisointia. Psykologi Pekka Sauri totesi aamulla televisiossa, että median tulisi nyt noudattaa pidättäytyvää linjaa. Nähtäväksi jää miten tämä tulee toteutumaan, mutta jo aamun Helsingin Sanomien etusivu pysäytti: Koko etusivu oli omistettu Kauhajoen ammuskelulle ja sivun alalaidassa oli kameraan intensiivisesti katsovat Matti Saaren kuva. Tämä ei Saurin kaipaamaa pidättäytyvyyttä noudattanut ja varmasti sivun silmäilivät myös Saaren ja Pekka-Eric Auvisen opetuslapset.

Palasipa mieleeni muistikuva parinkymmenen vuoden takaa. Olin vaihto-oppilaana Floridassa ja olin tutustumassa tulevaan kouluuni. Sattumoisin Pinellas Park High Schoolissa oli ollut edellisellä lukukaudella ammuskeluvälikohtaus, jossa henkensä menetti koulun vararehtori ja kaksi muuta henkilöä. Muistan miettineeni tuolloin, että tällaista ei voi tapahtua Suomessa.

No comments:

Arkisto