Tuesday, September 23, 2008

Suru seuraa Suomea

Kun ensimmäiset uutiset saavuttivat allekirjoittaneen tänään oli tunne epätodellinen. Ei niinkään siksi, että voiko tällaista tapahtua Suomessa, vaan siksi että tapahtunut ei enää yllättänyt.

Jokelan viime marraskuisen verilöylyn jälkeenhän YouTube ja internet yleisemminkin nostettiin kukkahattutätien huomion keskipisteeksi, mutta syvällinen kiinnostus oli kuitenkin väliaikaista.

Netissä on ollut pitkään päällisin puolin hiljaista, mutta pinnan alla on kytenyt. Jo ensimmäisten tuntien aikana Kauhajoen ampumisesta nettiin tulvi kuvia ammuskelijasta. Näitä tapauksia näyttää yhdistävän outo viehtymys antaa itsestään merkkejä ennen liipasimen painamista.

Voiko nettiä sitten sensuroida? Luonnollisestikaan ei. Hirviö on jo luotu ja nyt sen kanssa pitää vain oppia elämään. Nettiä ei voi ottaa haltuun, mutta siihen voi kytkeä itsensä. Oppilaat tuntevat toisensa, opettajat tuntevat oppilaansa ja häiriökäyttäytyminen antaa itsestään merkkejä todennäköisesti jo ennen ampumista. Voimavaroihinhan tämä kaikki kiteytyy, eli ilman lisäresursseja tämä asia ei etene.

Kauhajoen ammuskelu on ollut maailmalla tänään mm. BBC:n ja CNN:n ykkösuutinen. Kumma kyllä amerikkalaisten trigger happy hickien National Rifle Associationin uutiskynnystä ammuskelu ei ylittänyt. Sen sijaan sivuilla jaksettiin olla närkästyneitä demokraattien presidenttiehdokas Barack Obaman kierosta kampanjoinnista. Jakaahan Obama tukea metsästäjille, mutta samaan aikaan olisi valmis kiristämään käsiaseiden saamista Texasin osavaltiossa.

Vitun urpot!

No comments:

Arkisto