Monday, October 13, 2008

Hyvää yötä, Suomenniemi

Työkeikka vei allekirjoittaneen pari päivää sitten Suomenniemelle.

Kyseessähän on reilun 800 asukkaan kunta Savon ja Etelä-Karjalan niskalenkissä. Taajama on lohduton: baari, rapistunut kunnantalo ja parakin näköisiä rakennuksia, joissa asuu lähinnä vanhuksia. Reilun parin tunnin visiitin aikana vastaan ei tullut ensimmäistäkään lapsiperhettä. Ei edes alle 30-vuotiaita.

Suomenniemen nettisivuilla kunnan yhdeksi visioksi luetellaan kunnan status itsenäisenä kuntanaan. Kunnanjohtajan puheista kuitenkin voi rivien välistä lukea, että kuntaliitoksesta tullaan neuvotteleman jo tulevalla valtuustokaudella. Suomenniemeläisten kuntavaaliehdokkaiden vastauksista käy ilmi, että kuntaliitoksesta ei haluta neuvotella. Syytä kuitenkin olisi, sillä Suomenniemen kaltaisilla kunnilla ei ole tulevaisuutta.

Toisaalta pyrkimyksen itsenäisyyteen myös ymmärtää. Jos mikäli esimerkiksi Suomenniemi laittaisi pillit pussiin ja liittyisi vaikkapa Mikkelin seutukunnan kanssa, tyhjenisi raitti lopulta ja viimeinen sammuttaisi valot. Toisaalta nyt sama on tapahtumassa, mutta vain hitaammin.

On selvää, että pakkoliitoksia tullaan näkemään lähivuosina. Suomenniemeltä voisi vaikka aloittaa.

No comments:

Arkisto