Sunday, November 02, 2008

Forgotten heroes Vol. 4

Jos bändin basistin nimi on Randy Rand, ei bändikään voi olla huono. Jo pelkästään siksi, että tuleehan nimestä mieleen South Parkin ehkä yksi mainiommista hahmoista, eli Stanin isä Randy Marsh. "Make love to me, Randy" -huudahdus ilakoivasta väkijoukosta on silkkaa parhautta!

Huono ei myöskään ole Randy Randin bändi Autograph. Ei, kyseessä ei ole neukkuajan yksi harvoista lännessäkin vierailleista rock-bändeistä, jolla nyt vain sattui olemaan sama nimi. 80-luvullahan säännöllisin väliajoin tiedotusvälineet toivat YYA-hengessä esille esimerkkejä venäläisisistä rock-bändeistä, jotka poikkeuksetta olivat täyttä kuraa. Ja ovat edelleen. Väitän, että Venäjältä ei tule koskaan tulemaan uskottavaa rock-bändiä.

Randin Autograph sen sijaan oli 80-luvun alkupuoliskolla perustettu hard rock -viisikko. Alunperin bändi oli laulaja Steve Plunkettin projekti, joka alkoi kuitenkin elää omaa, säännöllisempää elämäänsä.

Itse muistan Autographin Suosikki-lehden palstoilta, jossa bändi kaveerasi milloin Mötley Crüen, milloin Ozzyn tai David Lee Rothin seurassa. Bändin musiikki ei missään vaiheessa Sunilan Tupakadulle kantautunut ja bändi jäi elämään omaa elämäänsä. Järin pitkäaikaista uraa bändi ei sitten tehnytkään ja se tässä onkin suuri kysymysmerkki.

Bändillä oli nimittäin kaikki tähtimerkit kohdallaan. Muusikot olivat taitavia ja laulaja Plunkettilla oli taito kirjoittaa kerrassaan oivaa non sense -hard rockia. Bändi kiersi mm. Mötley Crüen ja Van Halenin kanssa. Itseasiassa Autograph oli vielä ilman levytyssopimista, kun Van Halen otti kalifornialaiskollegat samalle kiertueelle. Ei ihme, että Van Halenilla oli ennakkoluulottomuutta avittaa nousevaa bändiä. Olihan Van Halen saanut itsekin vetoapua. Toki Autographista poiketen Van Halen kasvoikin sitten mentoriaan Kissiä musiikillisesti merkittävämmäksi bändiksi.

Van Halen -kiertue poiki bändille levytyssopimuksen. Sign in Please -LP ilmestyi alkuvuodesta 1985, mutta jostain syystä levy ei noussut listoille. Ei siitäkään huolimatta, että glam-metalli teki tuolloin tuloaan ja juuri tuohon genreen myös Autograph istui. Bändi teki kolme kaikkiaan kolme pitkäsoittoa, joista viimeinen "Loud And Clear" ilmestyi vuonna 1987. Hämmästyttäväksi bändin uran alavireisyyden tekee se, että bändi oli MTV:n soitossa hajoamisensa jälkeen, mutta bändi ei enää toiminut. Lisäksi Autographin videot ovat muodostuneet VH1:n vakiokauraksi ja lisäksi bändin biisit ovat soineet mm. konsolipelien taustalla. Eihän Autographin tuotanto juuri älyllisesti puhuttele, mutta ei se ikinä rock'n rollin kriteeri ole ollutkaan. Steve Plunkettilla oli tuolloin ja ilmeisesti on edelleen terävä melodiantaju ja kertsit ovat hyvin usein tarttuvuudessaan tehokkaita.

No kyynisesti voisi ajatella, että vaikka bändi olisi saanut millaisen puhurin purjeisiinsa olisi noutaja tullut viimeistään 90-luvun taitteessa grungen kylväessä musiikillista pahoinvointiaan. Tuolloinhan ei enää sopinut lyriikoissa tuoda esille, että on perjantai-ilta, tili on juuri tullut, tyttöystävällä on isot hinkit ja fiilis on muutenkin kaikinpuolin jees.

Ai niin, palataan vielä Randy Randiin. Miehellä on nykyään nahkavaatteita valmistava bisnes. Go Randy!

Tässä Autograph ja bändin suurin hitti "Turn On The Radio".

No comments:

Arkisto