Thursday, November 27, 2008

Lappeenranta - elävän musiikin hautausmaa

Kotkaa on perinteisesti pidetty elävän musiikin hautausmaana. Satamakaupunkihan ei ole missään vaiheessa noussut niin pirteäksi musiikkikaupungiksi kuin mitä väkiluvusta voisi päätellä.

Tottahan Kotka-Karhula -akselilla musiikkia tehdään ja alueelta on viimeisen kymmenen vuoden aikana lähtenyt maailmalle lukuisia muusikoita ja myös bändirintamalla kotkalais-kymiläisten muusikoiden muodostavat kokoonpanot alkavat puhkaista tietään kohti kansallista ja miksei pian myös kansainvälistä tietoisuutta.

Sen sijaan Lappeenrannasta on jo tovi puhuttu virkeänä musiikkikaupunkina. Onhan humppakaupungilla koko kansan "Hynyne" kotiteollisuuksineen, Mokoma ja Stam1nakin, vaikka kaksi viimeistä ovatkin lemiläis-joutsenolais-tamperelais-helsinkiläisiä. Mutta silti lappeenrantalainen itsetiedostava musiikinystävä muistaa aina mainita ko. orkesterit kaupunkinsa yhteydessä.

Mutta kun samaisen musiikkidiggarin kanssa alat puhua kaupungin keikkatarjonnasta paljastuu nolo totuus pian. Mikäli lappeenrantalainen haluaa nähdä monipuolista livemusiikkia täytyy suunnaksi ottaa joko Kouvola tai Imatra, joista tosin ensinmainittu on lappeenrantalaiselle aina miellyttävämpi vaihtoehto kuin kaunainen naapurikaupunki kanavan Siperian puolella.

Imatralla livetarjonta on ollut viimeiset vuodet ilahduttavan monipuolista (Kouvolan musiikkielämästä kannattaa lukea Barbarockerin blogista mainio kirjoitus). WooDoo on hiljalleen muodostunut rock-kansan kotipesäksi, eikä ihme. Saavathan WooDoon lavalla paikkansa auringossa sulassa sovussa niin Waltarin, Negativen kuin Diablonkin kaltaiset kansainvälistäkin huomiota saaneet bändi siinä missä paikalliset friikit, cover-bändit ja teemaillatkin. Myös yleisö on sisäistänyt elävän musiikin tarjonnan mahdollistavan diggailun. Bändejä tullaan katsomaan ennakkoluulottomasti ja jos aihetta on myös nyrkit nostetaan ilmaan.

Sen sijaan Lappeenrannassa asiat ovat toisin. Wiltsusta odotettiin livetarjonnan piristäjää, mutta sen sijaan Etelä-Karjalan wanna be -Sedun omistava ravintola on muodostunut jakkupukuisten harmaavarpusten pesäksi, jossa voi turvallisesti käydä katsomassa "rokkia" kuitenkaan joutumatta tekemisiin kaiken maailman hippien kanssa. Tarjonta onkin ollut linjakkaan vetävää Kaija Koosta ja YUP:iin. Viimeisin veto ravintolan ohjelmalinjassa onkin ollut palaaminen "teinihelvetiksi" ja vastaisuudessa ainoat bändit ovat takuuvarmoja tyyliin Apulanta. Löytyyhän kaupungista esimerkiksi Toteemi ja Old Cock (on siinä ravintolaa nimellä rangaistu!), mutta ei niistäkään ole livetarjontaa pelastamaan.

Kaikki tämä on sinällään erittäin outoa, sillä onhan Lappeenrannassa esimerkiksi erittäin aktiivinen hc-porukka. Tosin Lappeenranta HC -festivaalitkin taidettiin viime kesänä laittaa arkkuun odottamaan omaa pääsiäistään, mutta siihen taitaa mennä aikaa.

Soittajan näkökulmasta onkin muodostunut jo lähes koomiseksi, että esimerkiksi Helsingistä tai pikkufestareiltakin saa helpommin keikkoja kuin Lappeenrannasta.

Enpä olisi kuunaan uskonut sanovani näin, mutta onneksi meillä on Imatra ja Kouvola!

1 comment:

Anonymous said...

Kotkalaista elävän musiikin tarjontaa pitävät yllä nykyään Back Room ja Sam's Pub. Näiden lisäksi tietysti Kesto ry (www.kestory.org) on ainakin kovalla yrityksellä elvyttämässä kotkalaista skeneä. Mukana samalla Dark Riveristä tuttu poppoo... joten ihan valot sammuksissa ei enää mennä sentään. Varsinkin Keston meininki oli taannoisella klubilla todella riehakasta, ja voin ehdottomasti suositella saapumista paikalle Kairoon taas 20.12.

Back Roomissa huomenna Sotajumala, viikon päästä Omnium Gatherum Sampassa... on näitä sentään joitakin. Toki sellainen "korkeamman profiilin" klubi puuttuu, uudesta Yellaristakaan ei tähän ole. Kestoon luokaamme toiveikkaat ajatuksemme!

Arkisto