Monday, December 29, 2008

Oodi Rockstopille ja Zero Ninelle

Yle Teema tarjoili joulun pyhinä 80-luvun lopulta mielenkiintoisen näytteen kotimaisesta musiikkimaailmasta.

Kyseessä oli Rockstopin "heavy levyraati", jossa arvioitiin raskaamman rokin musiikkivideoita peräti kahden raadin voimin.

Asialla oli Yleisradion mainetta kolikon kummaltakin puolelta kerännyt Heli Nevakare, joka kahden erillisen raadin kanssa ruoti koti- ja ulkomaisia musiikkivideoita.

Puolen tunnin ohjelmassa arvioitiin Guns n' Rosesin "Sweet child O' Mine", Helloweenin "I Want Out", Zero Ninen "Intrigue", Queensrychen "Queen Of The Reich", sekä Zero Ninen lailla kotimaisten Annican sekä Gobran videot.

Ensinnäkin oli hauska havaita millaisesta tarjonnasta videot oli kerätty. Kyseinen lähetys oli vuodelta 1989 ja tuorein kotimainen video (tällaiseksi ei kaikella kunnioituksella lasketa Annican studioinserttiä eikä liiemmin myöskään Gobran spedeilyä, vaikka viiksista ja Gibson Explorer -bassolla vetäneelle laulajalle annetaankin) oli jo tuolloin kaksi vuotta vanha Zero Ninen video. Nykyäänhän bändit puskevat parhaimmillaan vuosittain kaksikin videota markkinoille vuodessa, mutta tuolloin tahti oli toinen.

Muuttunut on myös sävy kotimaisesta musiikista puhuttaessa. Objektiivisestikin tarkastellenhan on todettava, että Zero Ninen Intrigue-levy oli (ja on) millä tahansa mittarilla erittäin kovatasoinen levy. Silti Nevakareen raatilaisilla tuntui olevan suuria ongelmia Zero Ninen musiikin ja videon kanssa. No, onhan toki myönnettävä, että video on auttamattoman korni, mutta biisi on suurieleisyydessäänkin kerrassaan komea. Toisaalta kun videota vertasi Queensrychen komiikkapalaan, niin ei Kuusamon korkeudella nyt sentään aivan metsikössä oltu.

Tässä oudolla kuvasuhteella varustettu Zero Nine -otos 80-luvun lopulta. Ilahduttavinta tässä on soitannan orgaanisuus, jota enää harvoin kuulee. Ennenhän muusikko kysyi äänittäjältä otoksen jälkeen, että "olikohan se siinä?". Nykyäänhän sama kysymys on muodossa "saakohan tuosta?".

No comments:

Arkisto