Thursday, January 08, 2009

Edelmann, Franzén, Hietalahti ja kumppanit

samuliEDELMANN peterFRANZEN kariHIETALAHTI
pihlaVIITALA juhaVEIJONEN jasperPÄÄKKÖNEN

* * * *
City-lehti/Harri Närhi

SOLAR FILMS ESITTÄÄ SELIN/MÄKELÄ -ELOKUVAN


RÖÖPERI

Eikö Suomesta enää löydy elokuviin muita näyttelijöitä, kuin puhkikuluneet Samuli Edelmann, Peter Franzén, Kari Hietalahti, Juha Veijonen ja Jasper Pääkkönen?

Kyseessähän on tuottaja Markus Selinin hyvävelikerho, joilla kunnioitettavan kassamagneetteja tuottanut Selin miehittää kaikki elokuvansa. Sopivat nämä sitten rooleihin tahi eivät. Nykyään yhä useammin eivät!
Ylläoleva tuoreimman elokuvan julistetta karkeasti imitoiva "leffajuliste" on sinällään koominen, että siihen voisi vaihtaa "Rööperi"-tekstin kohdalle lähes minkä tahansa Selinin elokuvan ja pienillä muutoksilla crew olisi siinä. Tätä tuoreinta silmäillessä sieluni sopukoihin tosin ui pelko siitä mihin on Niko Saarela jätetty.

Suomen pieni populaatio tuppaa väkisinkin johtamaan siihen, että samat naamat toistuvat kiusallisenkin tiiviillä tahdilla eri ohjelmissa, elokuvissa ja formaateissa. Ajatellaanpa vaikka Janne Katajaa. Hiljattainhan Kataja tähditti Big Brother -extraa oltuaan sitä ennen mm. Idols Extran juontajana ja vetämässä Hei, me leivotaan -ohjelmaa (remember anyone?) ja Eilen, tänään ja nyt -visailua. Viimeisin kiinnitys Katajalla on MTV3:n Power of 10 -formaatti, jonka juontajana Kataja on.

Älkööt kukaan käsittäkö niin, että soisin mitään edellämainituilta näyttelijoilta pois otettavan. No, muutamilta ehkä pari kiloa tekisi terää. Tosiasia vain on se, että naamat kuluvat väistämättä. Siksi ei voikaan kuin ihmetellä mediatalojen valintoja. Ehkäpä naamojen kulumista ei pelätäkään, mutta ei myöskään vältetä. Uusiahan tulee aina.

Selinin katraan ylikäyttö on käsittämätöntä myös suomalaisen näyttelijäkoulutuksen kannalta. Teatterikorkeakouluhan on varmasti yksi tämän valtakunnan halutuimpia. Käsittämätöntä kyllä, sillä kaikille valmistuneille ei pestejä ole luvassa. Onko nyt kertakaikkiaan niin, ettei esimerkiksi koulutetuista teatteriammattilaisista löytyisi tuoreita kasvoja vaikka nyt sitten Selinin elokuviin?

Riemastuttava esimerkki tuoreen näyttelikaartin ennakkoluulottomasta käytöstä oli Jarmo Lampelan episodielokuva "Joki" (2001). Tuon elokuvan näyttelijäkaarti rakentui valtakunnalllisesti tuntemattomampien kasvojen varaan ja mielestäni se oli elokuvalle eduksi.

Hieman toista on lupsakkaan maalaisen roolia pääsääntöisesti näyttelevän Kari Hietalahden, vähintään kaksi kertaa elokuvassa munasillaan pönöttävän Samuli Edelmannin tai naamaansa tiiliskiven lailla käyttävän Peter Franzénin kanssa.

Mahtaakohan muuten City-lehden Harri Närheä olla olemassakaan, vai onko hänkin yksi Selinin luomuksista?

No comments:

Arkisto