Thursday, January 08, 2009

Nuori Suomi ei istu syytettyjen penkillä yksin

"Jääkiekon SM-liigassa pelataan maailman toiseksi parasta jääkiekkoa!"

Näin muistan useammankin kiekkoviisaan kuvailleen jääkiekon SM-liigan tasoa.

O tempora, O mores!

Jukka Rautakorven luosaaman Suomen jääkiekon 22-vuotiaiden maajoukkueen (oi kuinka inhoankaan Englannista Suomeen kaiketi mieshuorien toimesta tuotua joukkueiden teennäistä maskottiajattelua. Vrt. leijonat, pikkuleijonat, huuhkajat jne...) mahalasku taannoin pelatuissa nuorten MM-kilpaluissa sai jälleen keskustelun käyntiin Suomen jääkiekon juniorityön alennustilasta.

Vakionaamojen joukko Petteri Sihvonen ja Vesa Rantanen eturintamassa toi jälleen syytettyjen penkille suomalaisen juniorityön suurimman rappeuttajan - Nuori Suomi -liikkeen.

Nuori Suomi -liikkeen perusajatuksena on edistää lasten ja nuorten hyvinvointia ja elämäniloa liikunnan ja urheilun avulla. Päämääränä on, että jokainen lapsi ja nuori liikkuu riittävästi päivittäin ja että jokaiselle halukkaalle tytölle ja pojalle on tarjolla innostavia ja kehittäviä mahdollisuuksia harrastaa liikuntaa ja urheilua.

Miksi siis näin jalon aatteen takaa löytyvä järjestö on kaiken pahan alku ja juuri?

Kritiikin kärki kohdistuu erityisesti Nuori Suomen ajamaan "kaikki pelaa" -ideologiaan. Lajfanaatikot kokevat, että lahjakkaimmat juniorit tasapäistetään peliajan demokraattisella jakamisella osaksi massaa ja näin suomalaiset Malkinit ja Ovetshkinit eivät koskaan puhkea kukkaansa. Ajatuksessa voi olla perääkin, mutta ilmaan voi heittää laajempiakin kysymyksiä.

Näistä olennaisin on perustavaa laatua oleva kysymys kysynnästä ja tarjonnasta. Onko yhteiskunnan tarkoitus tuottaa yksilöitä kilpaurheilun tarpeisiin, vai onko urheilun palveltava suurempaa yhteiskunnallista kasvatustehtävää. Itse taivun jälkimmäisen kannalle.

Jos palaamme suomalaisen jääkiekon nykytilaan kääntyvät ajatukset suomalaisejoukkueiden tämän kauden euro-odysseiaan. Kärpät sekä viimeksi Espoon Blues kynsivät kiekkopellossa syvällä ja parhaaksi saavutukseksi jäi Bluesin välierätappio sveitsiläiselle Zürich Lionsille. Nuori Suomiko taas haetaan syytettyjen penkille, kun Suomi-kiekolla ei suksi luista.

Don't think so!

Kiekkoihmiset eivät vain suostu katsomaan sitä tosiasiaa silmiin, että kotimaiselle kiekolle on käymässä kuten meidän metsäteollisuudellemme globalisaation hampaissa. Tulevaisuuden menestystarinat rakennetaan siellä missä niihin on varaa. Nuori Suomi -liikkeellä ei tässä kehityksessä ole sormiaan pelissä.

Sanoivat lätkäjätkät sitten mitä tahansa.

No comments:

Arkisto