Sunday, June 14, 2009

Suomi - rautalangan, italoiskelmän ja metallin luvattu maa

Suomalaisen konserttikesän nimiin katsahtaminen tuo epäuskoisen tuntemuksen. Olenko astunut aikakoneeseen vuoteen 1986. Näin ainakin voisi päätellä kesän festareiden ja muiden konserttien esiintyjistä.

Madonna Jätkäsaaressa, Metallicaa pariinkin otteeeseen, Bruce Springsteen Tampereella ja Mötley Crüe Sauna Open Airissa.

Nämä nyt menevät vielä yleismaailmalliseen starbakategoriaan Suurimman huvituksen saa päälle tarkastelemalla pienempiä ulkomaalaisia festarikiinnityksiä! Surkuhupaisin esimerkki tästä on Thor. Viikinkimytologiaan kohelluksensa perustava jenkkispede ei ollut juuri mitään 80-luvullakaan ja niin vain kyseinen nulliteetti temmelsi tämän kesän Sauna Open Airin päälauteilla.

Okei, Anthrax menee tajuntaan Qstockin pääesiintyjänä, mutta entä sitten Agent Steel, Rage tai vaikkapa VoiVod? Nämä bändit olivat II divarin keskikastia 80-luvulla, enkä usko niiden sieltä nousseen ylempään kategoriaan muualla kuin Suomessa.

Toistaako rautalanka- ja italoiskelmän buumi Suomessa itseään metallin saralla? Menneinä vuosikymmeninähän Suomessa ovat suosiota saavuttaneet sellaiset esiintyjät, jotka ovat muualla maailmassa olleet hyvinkin tuntemattomia. Esimerkiksi The Renegades oli suuri lähinnä Suomessa. Vastaavasti italoiskelmän saralla Suomessa kiersi makaroonia teinityttöjä tainnuttamassa, mutta saapasmaassa nämä eivät olleet tunnettuja kotikylänsä ulkopuolella.

Onko niin, että maailmalla Suomi on metallipiireissä saanut mainioon kierrätyskeskuksen maineen. Siellä menee läpi lähes mikä paska tahansa, kunhan siihen voidaan loppuun liittää metalli-pääte.

No comments:

Arkisto