Monday, March 29, 2010

Leikittäisiinkö televisiota...

Urheilulehden 14-vuotias TET-harjoittelija Lotta Häkkänen kysyy lehden kiekkotoimittaja Petteri Sihvoselta viiltävän tiukan kysymyksen.

- Valmentamasi HPK:n B-juniorit selvisivät aina finaaliin saakka. Onko tämä hyvä menestys tullut sinulle yllätyksenä?

Tunnelma Urheilulehden "U-Studiossa" tiivistyy Petterin aloittaessa vastauksensa.

- Hyvä kysymys. Mä en ole missään vaiheessa lähestynyt tätä projektia se mielessä miten me menestymme.

Tässä vaiheessa katsojan myötähäpeällä ei enää ole mittaa, eikä määrää. Äimistyksen vaihtuessa huvittuneisuudeksi mieleen tulee ajatus, että tässä on web-TV:n tämän hetken koko kuva lähes koko karmeudessaan.

Ei riitä, että kyseinen nettitelevision makasiiniohjelmaksi pyrkivä komedia on jo puitteiltaan huvittava. Sen lisäksi lehti on marssittanut studioon TET-harjoittelijan. Toisaalta kyseinen web-TV saavuttaa saman komiikan myös silloin, kun studiossa on lehden vakituista väkeä.

Näissä studiokeskusteluissahan kaikki tähtää aina siihen, että lehden oman väen ekspertiisi alleviivautuu mahdollisimman hyvin. Aivan varmasti esimerkiksi Lotta Häkkäsen kysymys oli Sihvosen mielestä hyvä, koska se oli todennäköisesti myös haastateltavan laatima.

Virta vie nettiin

Urheilulehti ei suinkaan ole ainoa media, mikä on avannut oman kanavansa nettiin. Esimerkiksi metallimusiikin suosituin portaali Imperiumi.net avasi hiljattain oman nettitelevisionsa ja tulokset ovat surkuhupaisuudessaan liki samaa kuin Urheilulehdelläkin. Kyseisen makasiinin debyyttilähetyksessä seikkailtiin Finnish Metal Expossa.

Käytännössä tämä nettitelevisio oli sitä, että kamera oli varustettu mikillä ja sen varressa roikuttiin. Haastatteluissa mentiin, noloa kyllä, lähes poikkeuksellisesti kaverihaastattelun metodilla. Tuossahan eräänä tärkeänä elementtinä on se, että haastattelu alleviivaa haastattelijan ja haastateltavan välisen suhteen. Siis lähinnä sen, että toimittaja on etunimituttu muusikolle. Parhaiten se tietysti tuodaan esille lempinimien sujuvalla käytöllä.

Sen kummempaa käsikirjoittamista tai punaista lankaa hajanaisten haastatteluiden sarja ei muodosta. Ehkei ole tarkoitustakaan.

Myös onnistumisia löytyy

Toki Suomesta löytyy myös lupauksia antavampia esimerkkejä siitä miten netti ja televisio voidaan yhdistää ensiksi mainitun ehdoilla.

Televisiosta haudattu MoonTV palasi netissä hiljattain ja avaus on lupauksia antava. Tarjonta on pilkottu ohjelmakokonaisuuksiin ja vaikka mukana on televisioversiostakin tuttua gonzoilua, niin on seassa myös toimituksellista katsottavaa.

Myös musiikkimedian parista löytyy hyvää sisältöä. Esimerkiksi pienehkön Stalker Musicin videohaastattelut ovat parhaimmillaan messevää katsottavaa. Hyvänä esimerkkinä tästä rässiryhmä Malicious Deathin haastattelu. Toimii!

Kyse ei ole siitä, että television pitäisi olla vakiintuneiden mediayhtiöiden yksityisoikeus. YouTubesta ja tästä tekstistäkin löytyy hyviä esimerkkejä siitä, että uudet tavat ja tekijät haastavat television tekemisessä. Pelkkä "web-TV" ja käsivarakamera eivät sitä kuitenkaan tee.


No comments:

Arkisto