Saturday, November 11, 2006

Ahneella on p_ _ _ _ _ _ _ n loppu!

Ennen tekstin lukemista jokainen voi täyttää mieltä virkistävän sanatehtävän tuosta otsikosta.

Samalla sitä voi kätevästi samaistua tunnelmiin, joissa tällä hetkellä eletään esimerkiksi Nuijamaalla ja Vaalimaalla.

Rekkojen teidenvarsia ruuhkauttavat kolonnat ovat viime päivinä olleet kaikkien huulilla. Nyt myös poliitikot ovat älynneet rekkajonot ja äkkiä puolipopulistisia ja jälkiviisaita ehdotuksia on alkanut tulla joka suunnasta. Viimeksihän esimerkiksi Kepun eduskuntaryhmän puheenjohtaja Timo Kalli ehti vaatimaan kaakonkulmalle modernia rekkaterminaalia.

Nyt tulee vastaus otsikon pähkinään. Ahneella on paskainen loppu! Suomalaiset ovat suu vaahdossa kehittäneet transitoliikennettä. On totta, että markkinat ovat Venäjällä lähes pohjattomat. Silti voi nyt perustellusti kysyä, että onko joku kuvitellut venäläisten kehittävän raja- ja tieinfraansa samanaikaisesti markkinataloutensa kanssa.

Nämä "modernit rekkaterminaalit" ovat kauniita ajatuksia, mutta ongelman ratkaisua kierretään tällä hetkellä kuin kissa kuumaa puuroa.

Lappeenrannan Teknillisen Yliopiston professori Anita Lukka toi esille selkeän mielipiteensä ongelman ytimen sulattamiseksi: tietullit. Esteitä on monia, mutta suorempaa reittia tilanteen ratkaisemiksi ei ole. Pelkona tietysti on, että venäläiset alkavat kavahtaa Suomea kauttakulun reittinä ja esimerkiksi Kotkan satamalle elintärkeät kuljetukset alkavatkin virrata määränpäähänsä esimerkiksi Viron kautta.

Venäläiset kuluttavat tiestöämme, joten annetaan heidän myös maksaa siitä. Näin saamme levennettyä kaistoja ja vaikka sitten rakennettua sen "modernin rekkaterminaalin" Kalli(i)n malliin. Jos liikenne sitten tyrehtyy, niin sitten se tyrehtyy. Transitoliikennettä ei saa ihmisten turvallisuuden kustannuksella pitää tiestöllämme.

Annan tähän loppuun vielä pienen tehtävän: nyt on oiva hetki seurata miten konkreettisia ehdotuksia eduskuntavaaliehdokkailta tulee ongelman ratkaisemiksi. Lupaukset kannattaa panna korvan taakse ja palata niihin vaalien jälkeen.

Nahkurin orsilla tavataan!

No comments:

Arkisto