Thursday, January 04, 2007

Kotimaisen elokuvan juhlaa!

Timo Koivusalo! Jätä Väinö Linnan eeppinen "Täällä Pohjantähden alla" -trilogia rauhaan.

Ei siinä mitään. Onhan 60- ja 70-lukujen taitteessa kuvattu Linna-filmatisointi jo hieman aikansa elänyt. Mutta onko Timo Koivusalo juuri oikea mies toteuttamaan Suomen itsenäisyyden ajan suurimman haavauman kuvauksen.

Tästä pääsemme kysymykseen tekeekö Suomessa elokuvia enää muut kuin Timo Koivusalo ja Aku Louhimies?

Toisen elokuvissa Martti Suosalo luo näköispatsaista ja toisen elokuvissa Samuli Edelman ja Laura Malmivaara näyttelevät puolet rooleista.

Koskelan klaanin saaga on liian väkevä Koivusalon tai Louhimiehen käsittelyyn. En usko, että kummaltakaan löytyy kanttia avata itsenäisyytemme ajan haavoja, vaan luvassa on sokeria ja mauttomia kärjistyksiä.

Jari Halosen loistavaakin loistavampi "Aleksis Kiven elämä" oli erinomainen esimerkki toteutuksesta, jossa väkevyys, alkuperäinen kohde ja rohkea toteutus löivät kättä. Runebergista maalattu kuva ei ollut kansallismielisen pönöttynyt, vaan pikemminkin pirunsarvet päässä kanvakselle maalattu. Vastaavasti 1800-luvun suomalaiset kuvattiin kenties realistisempana kuin mitä haluaisimme edes myöntää.

Koivusalon Sibelius-kuvaelma oli kuin pienpitäjän kesäteatterista ja Väinö Linnan trilogiaa uhkaa sama kohtalo.

Pahimmillaan käsissämme on niin sanottu "Taru Sormusten Herrasta" -ilmiö: tulevaisuudessa J.R.R. Tolkienin kirjaan tarttumisen sijaan televisiosta alkaa tulvimaan Peter Jacksonin elokuva.

Ehkä kuitenkin nyt hieman yliarvioin Timo Koivusaloa!

No comments:

Arkisto