Friday, April 13, 2007

Idolitehdas tekee artisteista ale-jauhelihaa

Idoli-Ilkan "katkera tilitys" uudessa Iltalehdessä sai ajattelemaan viihdeteollisuuden raadollisuutta.

Edelliskertaisen Idols-kimaran voittanut Ilkka Jääskeläinenhän heivattiin ulos BMG-levy-yhtiön rosterista molemminpuolisiin linjaerimielisyyksiin vedoten. Ilkan ja hänen kaksoisveljensä debyyttialbumihan möi perin vaatimattomasti (14 000) kappaletta. Määrä olisi ehkä aloittelevalle metalliorkesterille perin hyvä saavutus, mutta kansainvälisen viihdeformaatin voittajalle se on liian vähän. Tämän tajusi myös monikansallisen SonyBMG:n toimitusjohtaja Kimmo Valtanen ja keksi savustaa Idols-Ilkan takavasemmalle tarjoamalla tälle kestämättömiä urasuuntia, kuten esimerkiksi lastenmusiikkia ja joululevyä.

Levy-yhtiöllähän ei ole tilanteessa mitään hävittävää. Uusi idoli on valittu ja kultalevy on todennäköisesti printattu samaan aikaan varsinaisen levyn aihion kanssa.

Tapaus Ilkassa katseet kääntyvät levy-yhtiöiden perimmäiseen toimintafilosofiaan, eli maksimaalisen tilin tekemiseen. Tässä kaikki keinot ovat sallittuja, eikä artistilta paljoa kysellä.

Takavuosina turkulaisella tyttötrio I´deesillä (käypä muuten tsekkaamassa linkki ja klikkaa kohdasta "artistin kotisivut". Lopputulema puhuu aika paljon puolestaan;-) oli pikkunäppärä radiohitti "Time". Kappale oli muodollisesti pätevä ja taitavasti rakennettu pop-lohkaisu. Kappale soikin radiossa tuhkatiheään ja kappaleesta nauttivat kuluttajat alkoivat kappaleen perusteella odottaa orkesterilta lisää vastaavia helmiä. Suuri yleisö vain ei tiennyt sitä mikä levy-yhtiössä tiedettiin. Vastaavia helmiä ei nimittäin olisi enää odotettavissa.

Maksimoidakseen hyötynsä levy-yhtiö päätti takoa kappaleella niin kauan kuin rauta olisi kuumaa, mutta perin kyseenalaisin keinoin. Radiosoitto kiihdytettiin tahtii, joka ajaisi kappaleen tietoisesti puhki. Kuluttajat saataisiin hetkellisesti kiinnostumaan uudesta tulokkaasta ja kärjistäen levy-yhtiö kuumentaisi odotusarvot valheellisin perustein liian suuriin mittasuhteisiin. Näin ihmiset ostivat ja ostivat, kunnes kyllästyivät. Pitkää uraa tekevälle artistille tämä olisi uran alkutaipaleella vaarallinen veto, mutta tämän tyttötrion kohdalla asialla ei ollut todellisuudessa mitään väliä. Levy-yhtiössä tiedettiin, että tämä olisi nyt tässä. Kuten olikin.

Samasta on kysymys myös "koko kansan" Idolsissa. Kilpailu myydään suurelle yleisölle jalona aikeena seuloa Suomen nuorista toivoista kirkkaimmat jalokivet esille, mutta todellisuudessahan kyseessä on nerokas rahastusautomaatti levy-yhtiölle.

Voidaan sanoa, että mitä tässä tehdään väärin. Teinit saavat ihQ:nsa, nuoret artistit pääsevät parrasvaloihin ja siinä sivussa tehdään hyvää tiliä. Jos asia olisikin näin yksinkertaisesti, niin ei mitään.

Väitän, että levy-yhtiöt lähtivät Suomen Idolsin kolmanteen tuotantokauteen erittäin epävarmoissa tunnelmissa. Voidaan jopa sanoa, että Suomen puupäinen heavykansa pelasti Idolsin Suomessa. Kaikki muistavat tähtitehtailut Maikkarilla aloittaneen Popstarsin (mm. Gimmel, Jane, IndX...) kohtalon. Gimmeliä lukuunottamatta kisasssa pärjänneet artistit eivät ole jatkaneet uraansa ja koko kilpailu on hush hush -osastolla nukkumassa rauhassa pois. Mikään ei ole siis varmaa ja tämä tiedettiin myös SonyBMG:n toimitusjohtajan työpöydän takana.

Ei olisi mikään mahdottomuus, että koko kisaan oltaisiin ensimmäisissä suunnittelupalavereissa lähdetty periaatteella "finaaleihin on saatava vähintään yksi heavylaulaja" -suunnitelmalla. Raskas rockhan myy Suomessa kohtuuttomasti suhteutettuna julkaisuiden musiikilliseen tasoon ja tämä oli myös varma tapa saada kansakunnan henkiset pitkätukat näppäilemään kännyköitään.

Heavy-Arin sittemmin voitettua koko kilpailun oli Kimmo Valtasen suunnitelma toteutunut piirulleen. Biisit olivat Aria silmällä pitäen valmisteltu jo etukäteen ja levytykset alkoivat välittömästi kilpailun jälkeen. Joko heavy-genren biisinikkarit ovat speed metal -maisen nopeita tai sitten ilmassa haisee jälleen kerran tuttu palaneen käry.

Tämän viikonvaihteen Iltalehdessä tuore Idols-voittaja kuvailee ensimmäisen viikon tunnelmia perin apeasti:

"Multa ei hirveästi kysellä mitään, vaan levy-yhtiö päättää mihin mennään", Ari valittelee.

Ei ihan tuoreen idolin itsevarmaa puhetta.

Levy-yhtiössä ollaan tyytyväisiä. Eltaantunut Ilkka on pois jaloista vikisemästä ja kokokansan heavyuros on uunissa kypsymässä.

Kansa maksaa ja Kimmo kiittää!

No comments:

Arkisto