Tuesday, April 15, 2008

Uusi johto laittoi pisteen Lappeenrannan Namikan kaudelle

Lappeenrannan Namika lähti kuluvaan kauteen kovin odotuksin. Pelaajistoa oli täydennetty Suomi-koriksen nimimiehillä ja kaiken piti olla kunnossa pantteripatsaan metsästystä varten.

Ei ole ollut mikään salaisuus, että Lappeenrannan Namikan ympärillä on jo muutaman vuoden ajan leijunut erinäinen määrä kysymysmerkkejä. Kun Mika Turunen tuli joukkueen valmentajaksi ja pelaajistoon alettiin äkkiä hankkia maajoukkuetason miehiä oli yhtälö monelle kieltämättä mahdoton. Ei ollutkaan ihme, että pusikoissa alettiin kuiskia Namikan rahoituskuvioista ja niiden mahdottomuudesta. Päteviä vertailukohtiahan löytyi muilta koripallopaikkakunnilta, missä taustat olivat vahvemmat, mutta joukkueet nimettömämmät. Näihin epäilyihin Mr. LrNMKY Turunen toistuvasti kommentoi, että "nämä jätkät haluavat pelata Lappeenrannassa ja ovat siksi halpoja...". Toiset uskoivat ja toiset eivät!

Epäilevät tuomaat hiljenivät ainakin hetkellisesti siinä vaiheessa, kun Turusen miehistö iski voittokantaan. Kotimaisten mestaruuksien lisäksi joukkue avasi uraa ennennäkemättömällä volyymillä eurosarjoihin. Tässä vaiheessa koripalloskeptikot havahtuivat jälleen hereille; olihan ToPo-Samara -ottelun jälkipyykki edelleen kaikkien mielessä.

Mutta ei. Joukkue jatkoi aina kevääseen 2008 saakka, jolloin Mika Turusen asema joukkueen valmentajana alkoi horjua. Pelit kuitenkin sujuivat uomissaan, kunnes koitti välierien aika. Juuri välierien alla ennen Namikan eduksi ennakoitua Honka-sarjaa Mika Turunen siirrettiin joukkueen peräsimestä sivuun ja samalla ilmoitettiin nopealla aikataululla suoritettavasta erityistilintarkastuksesta. Harvinaisella vuokravalmentajan pestillä ruotuun astui Ukia kauden valmentanut Jyri Lehtonen.

Jo ennen Turusen säkittämistä huhuissa oli kerrottu, että Namikan taustalla kootaan uutta taustaryhmää. Luvassa olisi erityisesti vahvan talouden ja tanakan tiliotteen omaavia henkilöitä, joilla on omakohtaisia kytköksiä lappeenrantalaiseen yritysinfraan. Varsinaisia mediamastereita siis.

Turusen potkuista suurella kansalle kertoivat joukkueen taustaryhmissä Turusen aikakaudella hääränneet joukkueenjohtaja Kari Melto sekä faniryhmän vetäjä Rati Meriläinen. Samat henkilöt myös vastasivat Turusen potkuista eteenpäin kaikesta julkisesta tiedottamisesta.

Ei tarvitse olla Einstein tajutakseen, että seuran taustalle tulleet rahamiehet ovat vaatineet pesäeroa Turusen aikakauteen. Ei ole mikään ihme, jos tämän kauden joukkueen taustoista löytyy esimerkiksi maksamattomia palkkoja ja muita hämäryyksiä. Koripallopiireissä on pitkin kautta huhuttu maksamattomista palkoista ja esimerkiksi talvella esiin pulpahtaneet Adrian Henningin KTP:hin kosiskelut eivät ole olleet ainoastaan röyhkeän sulhasmiehen uhittelua. Kyselyille on ollut katetta.

Silti Namikan uusi taustaryhmä on jo alkutaipaleellaan ottanut itselleen melkoisen taakan kannettavaksi. Nämä mediamasterit ja rakennusliikkeen pomot nimittäin laittoivat pisteen Namikan tämän kauden mestaruusjahdille. Saattaa jopa olla, että se oli kaiken tarkoituskin. Nyt voidaan nimittäin osoittaa, että "eipä Turusen kasaama joukkue pärjännyt pelillisestikään kovin kaksisesti...". Uusille toimijoille on pöytä katettuna ja ennenkaikkea puhdistettuna.

Kun näin joukkueen kakkosvalmentajaa ja Mika Turusen pitkäaikaista opetuslasta Lassi Tuovia välierien alla kommentoi hän kysymkseeni jatkosta seuran ruorissa seuraavasti: "Hieman riippuu kuka joukkuetta ensi kaudella valmentaa".

Siitä riippuu aika moni muukin asia. Kuten esimerkiksi lappeenrantalaisen liigakoripalloilun tulevaisuus.

Onko se tällä hetkellä faniryhmän vetäjän käsissä?

Se on ainakin selvää, että uudella johtoryhmällä on näytön ja selityksen paikka, kun he vihdoin uskaltavat kulisseista esille astua.

3 comments:

Anonymous said...

Hyvä mosesgunner!

Kerrankin joku uskaltaa sanoa asiast niinkun ne on.

Selvää toimittaja-ainesta!

Anonymous said...

Missä se moosesgunnerin uusin kolumni luuraa?

Täällä pääsevät Vappuna pahat voimat valloilleen ja jonkun täytyy sanoa asiasta suorat sanat!

Jäämme odottamaan.

Nim. Meitä on täällä monta

Anonymous said...

Onko mosesgunner lopettanu blogin? Jos on, en jaksa enää...

Arkisto