Thursday, June 26, 2008

Kansalaisviestinnälle halutaan suukapula

Tämän aamun Helsingin Sanomissa oli pieni uutinen, joka saattoi monelta jäädä huomaamatta.

Uutisessa kerrottiin, että EU-parlamentti haluaa bloggaajien taustat selville. Parlamentin kulttuurivaliokunta haluaisi selventää blogien asemaa muun muassa vastineoikeuden, lähdesuojan ja eettisten sääntöjen noudattamisen suhteen. Blogit tulisi EU-parlamentin mukaan rinnastaa kaikkeen muuhun julkisuudessa tapahtuvaan keskusteluun.

Blogit ovat tuoneet raikkaan vaihtoehdon valtamedian rinnalle. Blogien avulla on parhaimmillaan päästy uusiin näkökulmiin ja ajoittain tuotu myös ihminen takaa esille. Terävimmät kyntensä blogit ovat osoittaneet kuitenkin tuodessaan tietoa maailmalla kytevistä kriisipesäkkeistä. Esimerkiksi Myanmar ja Tiibet ovat olleet tästä hyviä esimerkkejä. Mikäli olisimme esimerkiksi Tiibetin tilanteesta olleet ainoastaan Kiinan Kansantasavallan viestimien välityksellä nämä vuosikymmenet, pitäisimme Tiibetiä Kiinan omana Ahvenanmaana, jossa raikas vuoristoilma koulii maailmankatolla asuvien kiinalaisten keuhkoja.

Nyt olemme saaneet lukea erilaisten blogien kautta ajantasaista tietoa Tiibetin ihmisoikeusloukkauksista ja asiasta noussut käry on tainnutkin korventaa olympialaisiin valmistautuvan Kiinan virallisia kasvoja.

Tämä suuntausko on alkanut EU:ssa hirvittämään? Ovatko blogit kiusallisen kansalaisaktiivisuuden potentiaalisia polttopulloja

1 comment:

Anonymous said...

Blogit ovat sanavapauden vahvin linnake tällä hetkellä. EU-kriittisyys henkilökohtaisella tasolla vain kasvaa, vittu tässä mitään poliisivaltiota kaivata.

Anonyymi kirjoittaminen ja mielenilmaus on demokratian peruskivi.

Toisaalta - keinot ovat aina olemassa, joten ei kannata oikeasti liikaa huolestua. Enemmän kannattaa surra sitä, että suurimman kansalaisosan mielestä tällainen kontrollikulttuuri on "ihan jees." Meidän sanavalmiiden on oltava puolustamassa myös heitä jotka eivät parastaan ymmärrä.

Arkisto