Friday, July 25, 2008

Lehdistö paniikissa nettipalveluiden kehittämisen kanssa

Euroopan kaupallinen televisioyhtiö ACT ja useat mediatalot ovat valittaneet EU:n komissioon yleisradioyhtiöistä.

Valittajien mukaan erityisesti julkisia ja mainosvaroja saavat yleisradioyhtiöt vääristävät kilpailua. Komissioon ovat valittaneet erityisesti suuret eurooppalaiset lehtijulkaisut, jotka pitävät julkista palvelua internetissä uhkana.

Nyt käytävä keskustelu on lähtenyt paljolti Saksasta, missä kuten monissa muissakin EU-maissa yleisradiot saavat myös mainostuloja. Suomessa YLEn rahoitusta pohtivan parlamentaarisen työryhmän mukaan mainostulot eivät ole tulevaisuudessakaan suosittu rahoitusmalli.

Tutustumalla kotimaisten sanomalehtien internet-palveluihin tulee vääjäämättä mieleen, että kyseessä on pikemminkin paniikki. Lehdet eivät ole päässeet sinuiksi netin kanssa. Paperilehden ja nettilehden välinen suhde on edelleen epämääräinen, eikä netillä ole kyetty tuomaan mitään lisäarvoa printtiversion rinnalle.

Kun vielä esimerkiksi Suomessa Yleisradio on tarjonnassaan valovuosia printtilehtiä edellä ymmärtää hätääntymisen hyvin. Esimerkiksi YLE Areena ja YLE Elävä Arkisto ovat luoneet täysin uusia tapoja yhdistää radion, television ja internetin kolmikanta. Vastaavaa synergiaa ei sanomalehdistön puolella ole kyetty luomaan.

Olisiko se lopulta lehdistönkään etu, että Yleisradio tarjoaisi perässälaahaavaa nettipalvelua sivuillaan? Onhan se lopulta kaikkien etu, että kuluttajat oppivat entistä osuvampia sisältöjä ja järkevämpiä jakelukanavia.

2 comments:

Anonymous said...

YLE Areenalta on löytynyt hykerryttäviä vanhoja muistoja edesmenneiden selostajien parissa, esim. YLEisurheilun ja mäkihypyn saralla. Upeaa.

Anonymous said...

Siis Elävästä arkistosta puhun tietenkin.

Arkisto