Thursday, August 14, 2008

Uuden ajan etupiirijako voimassa

Natsi-Saksan ja Neuvostoliiton ulkoministerit Joachim von Ribbentrop ja Vjatšeslav Molotov solmivat maiden välisen hyökkäämättömyyssopimuksen syksyllä 1939. Pöytäkirjan salaisessa lisäpöytäkirjassa euroopan maita jaettiin siten, etteivät suurvaltojen omat intressit vaarantuneet. Kyseinen lisäpöytäkirja aiheuttikin sitten esimerkiksi Suomelle kiirettä 105 kunnian päivän edestä.



Etupiirijako tulee mieleen myös tuoreen Georgian kriisin kohdalla. Onhan Yhdysvallat ollut kommenteissaan Venäjän offensiivia kohtaan verraten maltillinen. Ulkoministerin matkaan lähettäminen on vähintä mitä Yhdysvallat voi tässä tilanteessa tehdä. Todellista painostamista ei ole nähty.

Venäjä on myös ollut hiljaa, kun Yhdysvallat on hionut kynsiään Kuuban suhteen. Lisäksi Yhdysvaltojen Irakin retkelle ei ole löytynyt todellista vastusta kansainvälisen yhteisön voimapelaajien joukosta.

Väkisin tulee mieleen, että Venäjä ja Yhdysvallat ovat vetäneet viivan maailmanpoliittiselle kartalle ja taanneet itselleen työrauhan touhuta takapihoillaan.

Suomalaisille Nato-intoilijoille nämä päivät ovat olleet opettavaista aikaa. Onhan Georgia innokas tarjokas Nato-perheeseen. Tästä ja Kaukasuksen öljyputkesta huolimatta Nato on ollut Georgian kriisissä hiljaa. Niin ovat olleet myös suomalaiset Nato-kannattajat.

6 comments:

Anonymous said...

Eipä ole paljon NATO:sta kuulunut, ei. Samaa voidaan odottaa myös täälläpäin, enkä voi hyväksyä NATO:on liittymistä missään olosuhteissa. Yksin ollaan joka tapauksessa, ja suurvaltapelissä pikku Suomi ei ole edes pelinappula.

Mielenkiintoista seurata kuinka Kaukasuksen kriisi peilaa Viron ja Venäjän suhteisiin. Etelänaapurimmehan on ärhentelevään sävyyn uhitellut Venäjää myös tämän kriisin suhteen, ja mikäli Virossa olisi jotain strategisia luonnonvaroja tai sijainti olisi jollain tavalla nykysotataidon kannalta merkittävä, voisi odottaa panssarien vyöryvän myös sinne jossain vaiheessa. Perinteisesti mitään "oikeaa" oikeutusta Venäjä ei tarvitse. Suurvallan etu riittää. Sama tietysti sanottava reiluuden nimissä myös USA:sta.

Aika vähän muuten mediassa kiinnitetty huomiota itse Georgian synteihin tässä tilanteessa. Moni on unohtanut kuka oikeasti hyökkäsikään ensin?! Siitä onko Venäjällä oikeutta interventioon voidaan toki keskustella, puolustuksenahan on mm. kuultu latteuksia kuten "Georgian kansalaisten suojelu". Tshetsheniaa muistellen menee kyllä mustan huumorin puolelle.

mosesgunner said...

Tuo Viro on hyvä huomio ja omankin tarkastelunsa väärtti.

Viron linjahan on ollut yllättävänkin jyrkkä esimerkiksi venäläisvähemmistöä kohtaan ottamatta nyt kantaa sen oikeutukseen tahi ei.

Venäjä on selvästi kiristänyt otettaan lähialueistaan ja jos vielä Nato antaa itsestään heikkoa signaalia Georgian tapauksessa on Viron rajoilla varmasti odotettavissa provokaatioita ja "tarkoittamattomia" rajan ylityksiä.

Havahduttavaa ajateltavaa oli Maikkarin uutisissa georgialaisnaisen kommentti. Nainen sanoi, että venäläisten osuus on hiljalleen Etelä-Ossetiassa kasvanut kasvamistaan ja tämä on antanut Venäjälle oikeutusta toimiin. Venäjä ajaa naisen mukaan georgialaiset Georgiasta. Mitä se olisi jos suomalaiset ajettaisiin Suomesta tai ruotsalaiset Ruotsista?? No tähän nyt varmasti ei mennä, mutta kyllä esimerkiksi Etelä-Karjalassa venäläisväestön osuuden kasvaessa räjähdysmäisesti tulee mieleen, että missä vaiheessa valtion intresseihin kuuluu suojella kansalaistensa etua toisen valtion sisällä. Viroa kannattaa seurata tarkasti.

BTW, hienoja löytöjä omasta levyhyllystä osa NN: AC/DC:n High Voltage. Käsittämättömän hieno ja konstailematon rock-levy. What else do you really need!!??

Anonymous said...

High, voltage, rock n' roll!!!! Tsekkaapa Airbourne, siinä kunnon meininkiä, ovat myöskin ausseja. Tuore bändi, takapiruna häilyy huhujen mukaan muuan Malcolm.

mosesgunner said...

Noh, Airbournesta lähti minun innostukseni AC/DC:n tuotantoon uudelleen Lehtisen Samin kehoituksesta.

Airbournen äkkädäkkävaikutteista voisi todeta yhtä sun toista, mutta kun ei jaksa ja miksi pitäisi. Levy on kaikessa hellyyttävyydessäänkin vuoden parasta uutta matskua!

Less is more!

Anonymous said...

Varsinkin kun tietää äkkädäkkän olevan itse mukana hapatuksessa, niin miksi osoittelisi sormella. Vaikutteet kuuluvat mutta eivät minusta paista vielä liikaa. "AC/DC on amphetamine."

Anonymous said...

ygkaoob ebz lnije teen handjob

sgbdn!

xoslu pjjakc bbu facial cumshots

Arkisto