Thursday, January 29, 2009

Oodi Tony Richardsille

"Katoitko rokin SM-kisat eilen? Sen voittaneen bändin rumpali näytti ihan siltä waspin rumpalilta...!!"

Tällainen keskustelu käytiin Metsäkulman ala-asteen pihalla syksyllä 1984. Edellisiltana kouvolalainen voimatrio Peer Günt oli voittanut Rockin SM-kisat ja Suomen Yleisradio oli näyttänyt finaalin jälkilähetyksenä.

Kyseiset rumpalit olivat luonnollisesti Twist Twist Erkinharju ja maailman ehkä coolein rumpali Tony Richards.



Kyseinen kaverihan esiintyi ainoastaan yhdellä levyllä, mutta sitäkin legendaarisemmalla W.A.S.P:in debyyttialbumilla. Itselle W.A.S.P tuli tutuksi tuolloin vielä elossa olleen OK-lehden kuvasta ja Tapani Ripatin Ocsid-radio-ohjelmasta, jossa haastateltiin Blackie Lawlessia. Sinällään outo yhdistelmä.

Ensilevyä edelsi kuuden viikon kimara, jonka aikana "I wanna be somebody" -biisi äänestettiin Yleisradion joka keskiviikko tulleessa "Rokkimittari"-ohjelmassa kuudesti jatkoon ja kuudesti kasettinauhuri raksutti. Tätä kuuden "aivannapiitsampadi"-biisin koostetta sitten veivattiin edestakaisin, eikä biisin viehätysvoima hävinnyt mihinkään. Päinvastoin.

Kun biisin video sitten tuli Mikko Alatalon vetämässä "Hittimittari"-ohjelmassa oli viimeistään selvää, että tämä on parhautta!





Erityisesti vaikutuksen tuolloin teki bändin rumpali, jonka soittotyyli ja habitus nousivat muusta porukasta esille. Ja myös lehtien kuvissa kyseinen Tony Richards oli aina se hurjimman irvistyksen naamalleen loihtinut soittaja.

Siksi pettymys olikin suuri, kun musiikkilehdet tiesivät kertoa bändin vaihtaneen rumpalia. Uudella rumpalilla oli typerän nimen (Steve Riley) lisäksi myös jotenkin urpo ulkoasu. Kaikkea toivoa ei tuolloin kuitenkaan heitetty siitäkään huolimatta, että lähtölupaa Husulan Kasinon keikalle ei liiennyt. Jälkeenpäin tuntuu jotenkin käsittämättömältä ajatella, että bändi on juuri tuolloin kiertänyt kaukaisessa Suomessa.

Tony Richards hävisi sitten historian lehdille, eikä miehestä kuultu mitään Blackie Lawlessin satunnaisia heittoja lukuunottamatta. Jostain haastattelusta muistan saaneeni kuvan, että Richards olisi hurjan elämäntapansa johdosta menettänyt henkensä Hollywoodin humuissa.

That was the end of that story!

Barbarockerin "The ghost of Vincent Cusano" -tekstin innoittamana mieleeni palasi koko joukko muitakin kadonneita sankareita ja itselle suurin näistä oli ehdottomasti juuri Tony Richards.

Tähän väliin apuun riensikin Google, josta löytyi ansiokas haastattelu tästä mystisestä rumpalista. Eikä Richards suinkaan ole kuollut, vaan "alive and kicking".

Artikkeli paljastaa jälleen jotain rock'n roll -teollisuuden raadollisuudesta. Richards nimittäin feidattiin takavasemmalle orkesterista miehen omaksikin yllätykseksi. Taustalla oli Richardsin tulkinnan mukaan Lawlessin ja managementin pelko rumpalin hurjan elämäntyylin vaikutuksesta soitantaan. Richardsin itsensä mukaan pelko tästä oli liioiteltu ja potkut olivat yllätys.

Hätkähdyttävintä tekstissä oli Lawlessin pitkälle viety laskelmoivuus. Lawlesshan oli yrittänyt läpimurtoa useissa eri kokoonpanoissa ja oli selvää, että hän ei antanut minkään haitata tietä tähtiin. Käytännössä tämä tarkoitti kaikkien keinojen käyttöönottoa.

Surullista tarinassa on se, että Richardsin kannalta tämä tarkoitti sitä että mies ei ole saanut juuri lainkaan rojalteja W.A.S.P:in edelleen myyvästä debyyttialbumista. Lisäksi toistuvasti mies on haastattelussa varuillaan mahdollisten "juridisten seuraamusten vuoksi".

Kuullostavatko Blackie Lawlessin skitsoilu ja kitsastelu tutulta! Kuullostaako eräältä Gene Simmonsilta?

Richardsin tarina sen sijaan ei ollut niin surullinen kuin mitä ex-bändikaveri on antanut ymmärtää. Olosuhteisiin nähden Richardsilla on mennyt nimittäin loppujen lopuksi hyvin avioerosta huolimatta. Ja mikä parasta on elukka palannut rumpujensa taakse!





Ja samalla saamme vastauksen myös alempana esiintyneeseen kuva-arvoitukseen.
Tonyhan se siinä!





1 comment:

Anonymous said...

Blackie on ihan pro-tason persereikä. Tuli joskus jututettua ukkoa Helsingissä, ja se kiletäytyi yhtäkkiä kirjoittamasta nimmaria paikalle raahaamaani sirkkelinterään, vedoten kuumeeseen. Sitten se vain häipyi kesken kaiken. Käyttäytyi muutenkin todella vittumaisesti, ja haukkui suunnilleen kaikki vanhat WASPin jäsenet.

Arkisto