Wednesday, February 04, 2009

Media kirkkoherran keppihevosena

"Toivon, että media, erityisesti iltapäivälehdet, jättäisivät minut nyt rauhaan tämän asian kanssa."

Näin minulle totesi puhelimessa Imatran virkavapaalla oleva kirkkoherra Olli Aalto. Olin soittanut hänelle mielessäni haastattelu. Olihan kirkkoherra hiljattain ilmoittanut vaihtavansa sukupuoltaan. Olisi edelleen muuten mielenkiintoista tietää kuinka monen sanomalehden päältä tuona aamuna pyyhittin mokat, kun lukijoita tervehti otsikko "Kirkkoherra vaihtaa sukupuolta".

Muutama viikko sitten samainen kirkkoherra, nyt nimeä Marja-Sisko käyttävä Aalto poseerasi Ilta-Sanomien kuvissa hehkuen keski-iän ohittaneen naisen kypsää lämpöä. Ilmeisesti iltapäivälehdet olivat sopivasti jättäneet Aallon rauhaan pariksi viikoksi. Jälleen oli sopivaa olla esillä.

Marja-Sisko Aallolla on selvästi vääristynyt kuva omasta kaikkivoipaisuudestaan mediassa. On häneltä naivia kuvitella, että sormien napsautuksella media hiljenee ja toisella se taas rientää paikalle ottamaan edustavat kuvat rouvasta. Tai ehkä se ei kovin naivia ole, sillä juuri näinhän media Aallon tapauksessa toimi.

Aalto on ollut itseasiassa taitava käyttämään julkisuutta keppihevosena. Imatran seurakunnan työntekijöitä ei Aallon kaapista ulos astumisessa ärsyttänyt itse asia. Suurimman närkästyksen aiheutti oikeutetusti se, että Aalto itse tuli asiassa julkisuuteen vastoin seurakunnan työntekijöiden kanssa tekemäänsä sopimusta. Aallon symbioosi median kanssa on raadollisempi, kuin mitä tämän tekstin alussa kuvailtu tunteisiin vetoava vetoomus keltaisen lehdistön suuntaan antaisi ymmärtää.

Suomessa on muutamia esimerkkejä julkisuudessa toimivista koko kansan lemmikeistä, jotka ovat osanneet hoitaa julkisuuskuvansa tyylikkäästi. Aallon olisi kannattanut konsultoida ennen julkituloaan Marja-Siskona esimerkiksi Marco Bjurströmin tai Jari Sillanpään kanssa.

No comments:

Arkisto