Tuesday, July 14, 2009

Urheilutoimittajat urheilun ja itsensä asialla

Beerapussa toisaalla maalattiin mainio kuva rock-journalisteista. Luonnehdinta jakaa ryhmän karkeasti kahteen karsinaan. Toisessa ovat musadiggarit ja toisessa puolestaan wanna-be -muusikot ja hengarihertat. Tekstin voit lukea tästä.

Vastaavaa pohdintaa on paikallaan harrastaa urheilutoimittajien kohdalla. Kokeillaanpa.

Urheilutoimittajan työ on olla yleisön ja urheilijan välillä. Monesti toimittajalle lähellä lajia tai pelin ydintä oleminen on sama kuin olla lähellä urheilijaa. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että toimittaja kutistaa etäisyytensä urheilijaan niin, että työstä tulee käytännössä kaupantekoa. Toimittaja saa tietyiltä urheilijoilta luottamuksen mukana myös helppoja haastatteluita. Kriittiseksi toimittajan ei tässä tapauksessa kuitenkaan sovi heittäytyä, sillä kukapa nyt ruokkivaa kättä puree. Urheilutoimittajat pudottelevat luontevasti liudan lempinimiä ja ovat kerkeästi esittelemässä kännykkäänsä. "Joo, tossa on Saku, tossa Teme ja tossa Rudi". Yleisö voi tähän ansaan astuneen urheilutoimittajan tunnistaa parhaiten siitä, että äkkiä urheilijasta ei enää puhutakaan tämän kastenimellä. Yhtäkkiä tunnelma on kuin joukkueen pukukopissa ja pahimmillaan kuulija/katsoja tunteekin itsensä ulkopuoliseksi.

Oma lieveilmiönsä ovat myös henkilöpalvontaan tärähtäneet "journalistit". Itseasiassa ilmiö vaivaa isossa mittakaavassa koko suomalaista urheilutoimittamista. Seuraammehan me lajien sijaan suomalaisten edesottamukset. Oli laji sitten mikä tahansa. Urheilu-uutisoinnista tulee "Saku-Teemu" -keskeistä niin, että meillä vääristyy täysin minkä mittapuun ilmiöstä maailmalla oikeasti on kysymys.

Urheilijat ja erityisesti valmentajat osaavat käyttää tätä jo hyväkseen. Onkin ollut perihuvittavaa havaita, että esimerkiksi jääkiekkojournalistien joukkoon on pesiytynyt hyvinkin hurmoshenkisiä kirjoittajia. On Jortikan koulukunta, on summaslaiset, on Tammisen nimeen vannojat ja jursinovilaiset.

Sitten on vielä korostetusti pelin nimeen vannojat, jotka ovat luoneet oman koodistonsa. Sen avulla he voivat luovia kulloistenkin virtausten mukaan niin, etteivät koskaan ole kadun varjoisalla puolella. Moititaan valmentajaa A tämän ollessa kyykyssä ja kun tämä nousee ollaan näkemässä tämän vain toteuttaneet kirjoittajan teesejä. Näppäräähän se toisaalta on.

Joskus tulee mieleen erityisesti lehtien otteluraportteja lukiessa, että mitä virkaa näillä edes on! Monesti pelien ytimiin pääsee tätä nykyä parhaiten netin keskustelupalstojen kautta, joilla useat kirjoittajat arvioivat samaa ottelua omasta näkökulmastaan. Tällöin pelkän raportin sijaan kirjoitukset paljastavat missä ovat olleet pelin todelliset tulkinnanvaraisuudet ja jännitteet.

Edellisestä ei pidä tehdä sitä johtopäätöstä, että koko ammattikunta olisi toivottamassa tilassa. Meillä on koko liuta omistautuneita, osaavia, perehtyneitä ja laaja-alaisia urheilujournalisteja, jotka tekevät työllään kunniaa urheilulle.

Valitettavan paljon vain meillä on kuitenkin silmittömiä selänteiden ja koivujen palvojia, jotka haluavat loistaa loisena valaan kyljessä hetken itsekin.

2 comments:

Ville said...

Suomalaisten toimittajien ja etenkin YLE:n ongelmana (jaa, no kyllä maikkarinkin - muistetaan Porttila ja Ikonen) on juurikin tämä suomalaisuuden esiin kaivaminen. Tätähän on tietysti harrastettu jo pitkään - ehkä aina - mutta silti vituttaa etenkin jalkapallon Mestareiden Liigan otteluvalinnat välillä aivan suunnattomasti. PSV:n ja Liverpoolin jopa merkityksettömiä otteluita seurataan väkipakolla Hyypiän ja kumppaneiden perässä, ja lopulta tv-katsojalle jäävät nautittavaksi vain selostajan kommentit "Samin ja Väykän" ansaitsemattomista penkinkuluttamisista. Hirveää roskaa, ja maailman taiteellisesti merkittävimmän urheilulajin (miekkailun ohella) totaalista aliarvioimista. Eihän otteluvalinta tietenkään sama asia ole kuin toimittajien objektiivisuusongelma, mutta näkisin näissä kovasti samaa lappusilmäisyyttä molemmissa.

Onneksi Juha Jokinen on jo pitkään naatiskellut eläkkeestään.

Ihmisellä tuntuu olevan suuri tarve pönkittää omaa egoaan muiden saavutuksilla. Se on surullista, vaikka joskus olen saattanut sortua samaan itsekin - en voi sitä täysin kiistää. Elämäntavaksi sitä ei kuitenkaan saa ottaa, vastuullista ja oikeamielistä raportointia tulee kunnioittaa ja kannustaa!!!

Tuomas said...

Tuosta ensimmäisestä kommentista ja erityisesti suomalaisuuden esiin kaivamisesta tuli minulle heti mieleen Jussi Saarinen ja hänen urheilijahaastattelunsa. Esimerkiksi jääkiekon MM-kisojen yhteydessä Saarinen onnistuu yleensä jokaiselta haastattelemaltaan ulkomaalaiselta kysymään mielipidettä Suomen joukkueesta tai jostain tietystä suomalaispelaajasta.

Alkukesästä Saarinen haastatteli Valentino Rossia ja kysyi tältä mielipidettä samassa sarjassa ajavan Mika Kallion otteista. Ja senhän nyt tietää jokainen, että ammattilaisurheilijan vastaukset tällaisiin kysymyksiin ovat aina ympäripyöreän positiivisia.

Itseäni tällaiset kysymykset ovat alkaneet suunnattomasti ärsyttämään, koska ne eivät mielestäni tuo minkäänlaista lisäarvoa haastatteluun.

Arkisto