Friday, February 13, 2009

Demareita uhkaa kahtiajako




En tavallisesti ruodi tällä palstalla työasioita, mutta nyt siihen lienee tarvetta.

SDP:n kannatusluvut ovat olleet esillä tälläkin palstalla ja tällä viikolla tartuin asiaan myös työni puitteissa. Toimituksessa pidetyn aivomyrskyn jälkeen lähetimme n. 35 Kymen vaalipiirin demarivaikuttajalle kyselyn puolueen nykyisestä tilanteesta.

Kysyimme seuraavaa:

1. Miten kuvailisitte Jutta Urpilaisen onnistuneen tehtävässään SDP:n puheenjohtajana?

2. Missä vaiheessa ja tilanteessa puheenjohtajakysymystä tulisi SDP:ssä tarkastella uudestaan?

3. Miten SDP:n olisi tarkistettava poliittista kurssiaan?

Kysymykset lähetettiin puolueen paikallis- ja kunnallisjärjestöjen puheenjohtajille, keskeisille taustavaikuttajille ja kansanedustajille. Vastaukset kysymkseen sain 20 demarivaikuttajalta.

Kysely paljasti, että puolueen kenttä on Urpilaisen johdossa jakautumassa kahtia. Puolueorganisaation ylemmillä portailla olevat näkevät Urpilaisen onnistuneen tehtävässään puheenjohtajana hyvin. Sen sijaan kentällä puolueen johtajuusvajeesta tunnetaan jo kasvavaa ahdistusta. Katso Kaakkois-Suomen tv-uutisten juttu aiheesta tästä.

Linja repii puoluetta johtajuutta enemmän

Jutta Urpilaisen johtajuutta suurempi ongelma paljastui kentän mietteistä puolueen linjasta. Paavo Lipposen johtajuuskaudella puoluetta reivattiin kovalla kädellä oikealle. Tällä hetkellä kentältä löytyy vahvasti kahta ilmaa suunnasta, mihin puoluetta pitäisi viedä.

Osa vastaajista haluaisi pitää puolueen linjan nykyisellään.

"Nykyisin kurssi on aivan kohdallaan eli huolehditaan perusasioista. Jos usein reivataan kurssia tulee tuuliviirimäinen imago..."

"Hallitukselle on edelleenkin ärhäkkäästi tarjottava vaihtoehtoja SDP:n linjan mukaisesti. Ei ole tarvetta kurssimuutoksiin..."

"Turha hötkyillä, kurssissa ei ole vikaa..."

Nämä vastaajat eivät ole huolestuneita alle 20 prosenttiin pudonneista kannatusluvuista ja usko omaan linjaan on säilynyt. Tähän ryhmään on vedonnut myös puolueen vaihtoehtobudjetti ja sen uskottavuus.

Oikealle vai vasemmalle?

Toinen puoli vastaajista haluaisi reivata puolueen kurssia. Suunnasta tuntuu olevan vain erimielisyyttä.

Odotettua suurempi osa vastaajista halusi tuoda SDP:n nykyistä vahvemmin kohti poliittista keskustaa.

"Vasemmalla puolueet kuolevat ja miksi meidän pitäisi olla siellä..."

"SDP on unohtanut että se voisi olla myös yrittäjien ja hyvin koulutettuejn puolue..."

"Yrittäjä ei ole " porvariperkele" vaan yhtälailla vastuullinen kanssaeläjä..."

Näissä näkemyksissä halutaan ottaa voimakkaasti pesäeroa menneeseen. Työväentaustaa ei nähdä vahvuutena, vaan pikemminkin mallia haetaan Kokoomuksen "Työväen Presidentti" -kampanjasta. Oikeistolle ei anneta yksinoikeutta yrittäjiin ja elintila halutaan raivata keskikaistalta.

Vastaavasti myös vasemmalle mieliviä löytyy. Pääoman koetaan ohjaavan puolueen politiikkaa ja työväestö on puolueen linjauksissa unohdettu.

"Peruslähtökohdat työväenpuolueena on kuitenkin ehdottomasti säilytettävä..."

"Eiköhän olisi tarpeellista että edelleen ajettaisiin ihmisten asiaa eikä suurpääoman..."

"Meidän on pidettävä huolta pien- ja keskituloisista kuten myös heikonpiosaisista, köyhän asiallahan aina ollaan oltu..."

"SDP:n on palattava juurilleen, olemme kuitenkin oikeampi työväenpuolue kuin kokoomus, joka on harhauttanut ovelasti ihmiset uskomaan itseensä..."

Edellä kuvatuissa näkemyksissä piilee puolueen suurin ongelma. Kysely tehtiin puolueen kanta-alueella Kaakkois-Suomessa, jossa teollisuuden alasajot (tosin onneksi viime päivinä myös toisenlaiset uutiset ovat yleistyneet) ovat koetelleet työtä tekevää kansanosaa kovalla kädellä. Ammattiyhdistysliikkeen jäsenmäärät ovat tällä hetkellä jälleen nousussa ja myös demareiden on pian valittava kurssiaan.

Useassa puheenvuorossa esille nousi Perussuomalaisten kohonnut kannatus. Kannatuksen koetaan tulleen erityisesti demareiden entisiltä äänestäjiltä ja siksi myös SDP:n tulisi liikkua samoilla keskusta-oikeistolaisilla vesillä.
Suomen Sosialidemokraattinen Puolue oli edellisen kerran hajaannuksen tilassa 1950-luvun lopulla. Tuolloin koko vasemmiston halkaissut kahtiajako repi myös demarit auki emopuolueeksi ja Työväen ja Pienviljelijöiden Sosialidemokraattiseksi Liitoksi.
Tuon ajan aikakirjoja kannattaisi tämän päivän SDP:ssa lukea tarkkaan.

No comments:

Arkisto